Er is water op de maan!

Op de maan is een “significante hoeveelheid” bevroren water aangetroffen. Dit heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA vrijdag laten weten.

De ontdekking kan het mogelijke opzetten van een permanente basis op de maan vergemakkelijken. Het was al eerder bekend dat er sporen van water op de maan voorkomen. Volgens wetenschappers zou het echter mogelijk gaan om slechts enkele moleculen. Deze keer zou het echter gaan om zo'n 90 liter, aldus een wetenschapper van NASA vrijdag tijdens een persconferentie.

Het water is gevonden in een krater die altijd in de schaduw ligt. “De ontdekking opent een nieuw hoofdstuk in onze kennis van de maan”, aldus de NASA.

Vorige maand lieten de Amerikanen een raket met een snelheid van 9000 kilometer per uur inslaan in de Cabeus-krater. Dat gebeurde in de hoop in de stofwolk sporen van water of ijs te vinden. De meetgegevens die toen naar de aarde zijn geseind, zijn inmiddels geanalyseerd.

“Wij zijn extatisch”, zegt Anthony Colaprete, wetenschapper van de LCROSS-maanmissie en hoofdonderzoeker van NASA's Ames Research Center in het Californische Moffett Field.

De VS willen voor 2020 weer een missie naar de maan ondernemen. Tot nu toe hebben slechts twaalf mensen op de oppervlakte van de maan gelopen, allemaal Amerikanen, tussen 1969 en 1972. Het is echter onduidelijk of NASA genoeg geld heeft voor een nieuwe maanlanding.

Aan de andere kant kan een nieuwe expeditie naar de maan economisch voordeel opleveren, als er nuttige grondstoffen worden gevonden. Wetenschappers denken bijvoorbeeld aan helium-3, een isotoop van het edelgas dat op de aarde weinig voorkomt.

Helium-3 zou een ideale brandstof zijn voor kernfusie, een technologie die nog in de kinderschoenen staat. Als de versmelting van atoomkernen voor de opwekking van energie ooit op een economisch bruikbare manier mogelijk wordt, zou 25 ton helium-3 voldoende kunnen zijn om de EU en de VS een heel jaar van energie te voorzien. Volgens deskundigen komen er mogelijk miljoenen tonnen helium-3 voor op de maan.

Bron: De Telegraaf
Geplaatst om 09:21u op 14/11/2009 door Eelco

Reacties

Nog geen reacties

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....