“Star Trek”: WOW !

Afgelopen vrijdag had The Federation met een delegatie van 10 fans de gelegenheid als eersten in Nederland de nieuwste Star Trek film te zien en met Lucia Rijker te praten over haar ervaringen. We vertellen jullie natuurlijk graag wat onze indruk was!

*** Aan het einde van het artikel komen onze algemene indrukken en mogelijke spoilers voor (op veilige afstand van de rest van het artikel) ***

We denken dat de rest van jullie je wel kunnen voorstellen wat we dachten toen we door Universal Pictures Nederland werden uitgenodigd om afgelopen vrijdag om 16:00 een speciale vertoning in hun screeningruimte bij te mogen wonen! Bij deze vertoning zouden ook Karl Urban en John Cho aanwezig zijn. Voor het bestuur was het ook wel een moeilijk keuze moment, want wie gaat tot de groep van gelukkigen behoren? Uiteindelijk hebben we door middel van loting en beschikbaarheid een keuze gemaakt. En vervolgens stonden we dan om 15:00 met het gezelschap in de zon op de stoep voor het gebouw van Universal!

The Federation klaar voor de Film!


Nadat we nog even de belangrijkste gedragsregels hadden doorgenomen ging ons gezelschap vervolgens om 15:30 naar binnen, en werden we alvast voorzien van verfrissingen en snacks. De screening ruimte was al helemaal klaar voor onze ontvangst:

De zaal klaar voor de film


Helaas kregen we te horen dat Karl Urban en John Cho niet aanwezig konden zijn omdat de interviews teveel uit waren gelopen en de heren alweer hun vliegtuig dienden te halen. Als aangename verrassing bleek dat Lucia Rijker wel aanwezig was, en samen met ons het eindresultaat ging bewonderen!

En om 16:00 was het dan zo ver: met zijn allen gingen we de screening ruimte in en genoten we van de nieuwste film. Na afloop hadden we nog even de mogelijkheid om na te praten en met Lucia Rijker te spreken over haar rol in de film en haar ervaringen op de set. Ze vertelde ons dat ze een week bezig was geweest met de opnames en dat de eerste keer dat ze werd opgemaakt men maar liefst 6 uur bezig was voordat ze op de set kon! Ook vertelde ze dat ze het prima naar haar zin gehad heeft en regelmatig buiten de set om met Chris Pine getraind heeft. Helaas is het karakter van Lucia in de film slechts een heel kort moment te zien, en haar ervaring was ook dat heel veel van de tijd en moeite om de bemanning van het schip van Nero te schminken in het eindresultaat maar voor een deel terug te zien is. Zelf heeft ze 9 zinnen in een alien taal (welke verklappen we niet) ingestudeerd, die er alsnog zijn uitgeknipt. Als je haar in de film wilt ontdekken: ze is de enige aan boord van Nero's schip met haar.

En natuurlijk wilde ze nog wel even met de Federation afgevaardiging op de foto:


Lucia met The Federation


Hierna heeft de Federation delegatie de film natuurlijk nog uitgebreid nabesproken, en het resultaat kunnen jullie hieronder lezen! (Let op, mogelijke spoilers, dus als je de film zelf eerst wil zien, scroll dan niet verder!).
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Onze Indrukken (Let op: mogelijke spoilers!)

“Star Trek” is een zinderende film geworden die je de hele tijd vol met aktie, nagelbijtende maar ook met ontroerende momenten op het puntje van je stoel laat zitten. De film slaagt zeker in zijn doel om niet alleen de Star Trek fans maar ook de liefhebbers van actie en Science Fiction waar voor hun geld te geven. Een groot compliment gaat wat ons betreft uit naar Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Simon Pegg, Zoe Saldana, John Cho en Anton Yelchin die op een zeer herkenbare manier de karakters van Kirk, Spock, McCoy, Scotty, Uhura, Sulu en Checkov hebben neergezet. Dit doen ze op een zodanige manier dat niet alleen de fans ervan zullen genieten (er zitten nauwelijks discrepanties tussen deze Enterprise Crew en degene die we van de vorige vertolkers kennen), maar dat bezoekers die voor het eerst een Star Trek film zullen gaan zien de synergie tussen de karakters zullen begrijpen en waarderen.

Tip voor fans: als je in de gelegenheid bent, kijk vooraf nog eens de afleveringen TAS 1.2 'Yesteryear' gevolgd door TNG 5.08 'Reunification' en van 'Star Trek II: The Wrath of Khan' in elk geval de eerste 10 minuten en je zult deze film nog meer waarderen.

Wat ons betreft had de verhaallijn wel sterker mogen zijn en had het karakter van de “bad guy” Nero te weinig diepgang. Dat hij een karakter is met een zwaar beschadigde psyche wordt wel duidelijk, maar de oorzaak van zijn waanzin (die overigens geen kleintje is en op de liefhebbers van Star Trek ook indruk zal maken) komt bij ons niet voldoende sterk over om zijn drang naar complete vernietiging te verklaren.

Het tempo van de film ligt bijzonder hoog, en fans die wachten op de klassieke “rust” momenten, waarin ze even bij kunnen komen van al het visuele geweld, zullen even moeten wennen.

Ook verwachten we dat de “hardcore” fans in eerste instantie geschokt zullen reageren omdat deze film ook daadwerkelijk een Star Trek Universum laat zien met een aantal totaal verschillende uitgangspunten als waar we al zo'n 40 jaar van uit zijn gegaan. En vervolgens zullen ze de film zeer waarschijnlijk nog een aantal malen bekijken. Dat er nog lang gediscussieerd zal worden over de manier waarop het nieuwe Star Trek Universum tot stand komt staat wat ons betreft vast, evenals in ieder geval één onderlinge relatie binnen het ons bekende zevental.

“Star Trek” biedt een stabiele basis om in de toekomst opnieuw het Star Trek Universum te gaan verkennen, zonder ten prooi te hoeven vallen aan vergelijkingen met de vorige films en series. J.J. Abrams is er in geslaagd om in deze ene film een sterke en herkenbare crew neer te zetten binnen een film met prachtige beelden, uitstekende muziek, zinderende actie en een belofte voor de toekomst. Wat ons betreft een film die het startpunt kan worden van een nieuwe opleving van het fenomeen Star Trek en het ook in de 21e eeuw zal laten schitteren!
Geplaatst om 07:24u op 20/04/2009 door Data

Reacties

Bajor Rules schreef:

Wow! Bofkonten!

20/04/2009 18:32u

Voeg reactie toe

 


 
Registreren

Best Business IT Group

De laatste 10 reacties:

Nevyn: Op nog eens 50 jaar zou ik zeggen....

Calastir: Star Trek wordt vandaag 50 jaar, gefeliciteerd allemaal! :)...

Nevyn: Heb de film pas gisteren gezien zonder al te veel voorkennis (op de trailers na dan)...

Calastir: Prijswinnaars gefeliciteerd! :)...

Calastir: Op aanraden van enkele enthousiaste vrienden heb ik de film vanavond alsnog in de...

Calastir: Zelf nog niet gezien, maar het verloop van de hele promotie-campagne en de focus van...

MUN: Leuk idee, zo'n marathon. Alleen jammer dat ze geen echte Star Trek films laten...

Data: Volgens het AD was het een voorkoombaar ongeluk :(...

Nevyn: Niet alle SF films (of verhalen) zijn gelijk. Star Trek volgt een andere stroom...

Nevyn: Altijd erg wanneer zoiets gebeurd....